Hoe werkt de test?

Al onze tests zijn gebaseerd op zelfafname. Je neemt zelf je sample (zoals urine, bloed of een swab) volgens de instructies af, labelt deze en stuurt het op. Openlab maakt gebruik van laboratoria met de modernste apparatuur, waar de samples worden geanalyseerd.

Onze tests zijn net zo betrouwbaar als die van de huisarts, GGD of ziekenhuis. We maken namelijk gebruik van dezelfde analyse. Uitslagen zijn opvraagbaar met unieke codes en worden ook weer automatisch uit de database verwijderd. Zo kunnen wij je volledige anonimiteit garanderen en je privacy waarborgen.

 

Proces

Lees voordat je de test uitvoert altijd eerst aandachtig de bijsluiter. Nadat duidelijk is wat je moet doen, ga je een sample afnemen. Voor de SOA-test  voor mannen is dit bijvoorbeeld urine. Na het afnemen van lichaamsmateriaal moet je ervoor zorgen dat de sample in het transportbuisje wordt gedaan. Al het benodigde materiaal leveren wij uiteraard. Nadat de sample afgenomen is en deze in het transportbuisje is gedaan, kan alles met de retourbox op de post. Hiervoor mag gewoon de brievenbus van PostNL worden gebruikt.

PostNL bezorgt de retourbox met jouw sample bij één van onze laboratoria, waarna wij de analyse starten. Dit proces neemt een paar uur in beslag en verloopt grotendeels automatisch. Wanneer de uitslag bekend is (positief of negatief) komt deze in ons systeem te staan. Met behulp van de anonieme code, die je vindt op de codekaart, kun je de uitslag van jouw test opvragen. Ben je positief getest? Dan moet je actie ondernemen om behandeld te worden. Je vindt een rapport met analysedetails bij je uitslag en je krijgt suggesties over de opties die je hebt om behandeld te worden.

Techniek & apparatuur

Het DNA in het ingezonden sample wordt geïsoleerd. Specifieke stukjes in dat DNA (van een bacterie bijvoorbeeld) worden miljarden malen gekopieerd. Uiteindelijk is het specifieke stukje DNA zo vaak  aanwezig dat het daadwerkelijk gemeten kan worden. Als het gezochte stukje DNA niet aanwezig is, dan worden er geen kopieën gemaakt. Deze DNA-amplificatietechniek (PCR-techniek) heeft een revolutie teweeggebracht in de diagnostiek van infectieziekten: in korte tijd kan elk willekeurig stukje DNA vermenigvuldigd worden tot waarneembare hoeveelheden. Vóór de opkomst van PCR moesten organismen gekweekt worden tot waarneembare hoeveelheden. Dat duurde dagen en bovendien waren sommige bacteriën en virussen niet te kweken.  De PCR-techniek betekent een enorme verbetering en maakt analyseren makkelijker, beter betaalbaar én betrouwbaarder.