SOA-test in apotheekautomaat

Steeds meer apothekers kiezen tegenwoordig voor een automaat als aanvulling op hun reguliere dienstverlening. Via deze automaat kunnen patiënten medicatie ophalen. De patiënt krijgt een sms van de apotheek met een pincode. En door die pincode in de automaat in te voeren, rolt de medicatie eruit. Ideaal natuurlijk, want deze automaat is uiteraard 24/7 te gebruiken.
SOA-test uit apotheekautomaat

Behalve medicatie starten ook steeds meer apothekers met OTC producten. OTC (over the counter) zijn producten die zonder recept te verkrijgen zijn. Denk aan aspirines of ibuprofen maar ook aan condooms en morning after pillen. En juist deze laatste groep lijkt het goed te doen in een automaat. Taboeproducten die schaamte oproepen zijn hierdoor volledig anoniem af te halen. En sinds kort liggen er ook SOA-tests in de automaat, die van Openlab liggen bij de een tiental apothekers in de automaat.

De apotheekautomaat is een grote kast met daarin allerlei bakjes in verschillende maten. De achterkant van de automaat staat altijd in de apotheek, zo kan ie gevuld worden. De voorkant vind je aan de straatkant. Via een touchscreen maak je de keuze voor een bepaald product. Het apparaat heeft veel weg van een videotheekautomaat voor wie dat nog kent… Met een pinmodule kan direct worden afgerekend. Ideaal dus voor mensen die direct iets nodig hebben of voor hen die liever niet online of in de winkel iets kopen. De automaat zorgt voor anonimiteit.

Momenteel zijn er een kleine 200 apothekers in Nederland met zo’n automaat maar een deel ervan heeft geen ruimte voor OTC producten en focust zich dus puur op de afgifte van medicatie. Dat andere deel lijkt OTC te omarmen en daarmee de drempel te verlagen voor taboeproducten.

Een SOA-vrij keurmerk op Tinder?

SOA-vrij keurmerk

In deze tijd van apps en technologie hoef je nooit alleen te zijn wanneer je dat niet wilt. Een swipe op Tinder, en je hebt binnen een uur een gezellige avond met iemand. Je bent single en vrij om te doen wat je wil, dus waarom niet? Het nadeel van dit soort avonden kan helaas wel zijn dat je er wat meer aan over houdt dan je misschien wilde: een SOA.

Tinder en SOA’s

Amerikaanse aanbieders van SOA-tests bieden het daarom nu aan om testresultaten digitaal te kunnen delen op onder andere social media. Een soort SOA-vrij keurmerk. Mately, een aanbieders voor de LGBTQ-gemeenschap, heeft een geheime en persoonlijke URL-link ontwikkeld waar je testresultaten op staan. Deze kun je doorsturen aan bijvoorbeeld een connectie op Tinder. Zo kun je je Tinderdate laten weten wanneer je het voor het laatst bent getest en vice versa. Op deze manier loop je veel minder risico om na een avond achter te blijven met meer dan de afspraak was. Het doel van deze Amerikaanse bedrijven is dan ook het zorgen voor een grotere seksuele gezondheid en verantwoordelijkheid wat betreft SOA’s in de maatschappij.

Het klinkt natuurlijk leuk om je resultaten te delen en een soort keurmerk te creëren voor jezelf. Toch schuilt hier ook een gevaar. Je creëert een motief om het systeem te omzeilen, iedereen wil immers graag vermelden dat ie ‘schoon’ is. Maar wat als iemand niet zijn urine of wattenstaafje instuurt maar dat van een ander? Dan test ie negatief en kan er dus vermeld worden SOA-vrij te zijn. Een aanbieder van tests kan nooit weten of urine ook daadwerkelijk van de tester is. Bij testalize.me zullen we het delen van resultaten daarom niet aanbied

Nieuw: Drugs-test

Drugstest

Vanaf vandaag bieden we bij Openlab naast de SOA-testen ook een Drugstest aan. Het gaat om een laboratoriumtest waarbij urine onderzocht wordt op de aanwezigheid van drugs, of de afvalproducten hiervan. Dit type test wordt veel gebruikt in de verslavingszorg, offshore en tal van andere industrieën. De analyse is, net als bij de SOA-tests, uiterst betrouwbaar.

De Drugs-test detecteert 6 soorten drugs. Het gaat om cocaïne, XTC, opiaten, amfetamine, cannabis en alcohol. De test kan gebruikt worden tot 72 uur na mogelijk drugsgebruik. Dit is dezelfde test die wordt gebruikt in klinieken in het kader van verslavingszorg. Er wordt gebruik gemaakt van internationaal geaccepteerde afkapwaarden voor iedere drug.

Waarom een Drugs-test?

De laatste 6 maanden zijn er veel vragen binnengekomen, van consumenten maar ook vanuit de professionele hoek, of wij ook op Drugs konden testen. Dit kon eigenlijk alleen via klinieken, nu dus ook via Openlab. Het gaat om klinisch-chemische analyse en de uitslag wordt door een klinisch chemicus gecontroleerd. In tegenstelling tot een SOA-test is er bij een Drugs-test geen behandeling (als in medicatie) nodig. Uiteraard wordt de test in de verslavingszorg gebruikt als onderdeel van de behandeling van een drugsverslaving.

Voor wie?

Die vraag mag iedereen voor zichzelf beantwoorden. Maar de test is er in ieder geval voor de verslavingszorg, offshore en bijvoorbeeld het gevangeniswezen. Maar ook in de luchtvaart worden geregeld dit soort tests uitgevoerd.

Zoals je van Openlab gewend bent, is de Drugs-test uiteraard ook weer 100% anoniem en kunnen uitslagen worden opgevraagd met een code. Per type Drugs wordt aangeven of er positief of negatief is getest. En bij positief resultaat worden de gevonden waarden gerapporteerd. De uitslagen wordt dus gecontroleerd door een klinisch chemicus.

Herpes. Wat is het precies?

Herpes

Bij Openlab krijgen we geregeld vragen over Herpes. Deze SOA is veelvoorkomend maar relatief ongevaarlijk. Toch kan ie aardig wat irritaties opleveren. Herpes zie je vaak aan bultjes en daarom wordt er niet geregeld op getest. De observatie is voldoende. Herpes kan klachten veroorzaken maar dit hoeft niet. Met medicatie zijn die klachten te onderdrukken. Herpes is niet te genezen, het virus blijft voor altijd in je lichaam. Tijd om eens wat dieper op Herpes in te gaan.

Herpes Virus

Tussen de 50 en 70 procent van de bevolking is drager van Herpes. Grote kans dus dat je al rondloopt met dit virus. Vaak wordt men al besmet tijdens de kinderjaren. Meestal door een ‘onschuldige’ zoen van iemand die al drager is van het virus. Herpes wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus, oftewel HSV. Het is één van de meest voorkomende virussen in Nederland. Meer dan de helft van de bevolking is dus al besmet met dit virus dat levenslang, meestal in slapende vorm, in het lichaam aanwezig blijft. Veel mensen hebben er bijna nooit last van, omdat het virus veelal in een passieve vorm aanwezig is. Anderen hebben er maandelijks last van. Dat wil overigens niet zeggen dat er niks aan gedaan kan worden. Vermeerdering van het virus kan worden bestreden en ziekteverschijnselen kunnen worden behandeld. Normaliter verdwijnen de ziekteverschijnselen na een week vanzelf en is het niet noodzakelijk om te worden behandeld.

Vormen van Herpes

Maar wat is Herpes precies? Er bestaan twee soorten HSV: type 1 en type 2. HSV-1 is meestal de veroorzaker van orale Herpes en HSV-2 van genitale Herpes. Maar beide virussen kunnen ook beide vormen van Herpes veroorzaken. Door orale seks kan iemand met type 1 de sekspartner besmetten met Genitale Herpes en vice versa. Orale Herpes uit zich door infecties zie zichtbaar zijn in de mond, op het gezicht of rond de lippen. Meest voorkomend zijn de koortslippen. De genitale Herpes komt voor rond de geslachtsorganen en uit zich door blaasjes en zweertjes rond de geslachtsdelen.

Dit kan jeuk veroorzaken of bijvoorbeeld een brandend gevoel tijdens het plassen. Beide typen van het herpesvirus zorgen voor aantasting van de huid en de slijmvliezen. Besmetting vindt plaats wanneer het virus actief is en er direct contact is tussen de huid van iemand met Herpes en iemand zonder Herpes. Bijvoorbeeld via zichtbare herpesblaasjes, maar ook in een stadium er vlak voor en er vlak na. In principe is de kans op besmetting bij de aanwezigheid van blaasjes en zweertjes groter, omdat het virus vooral aanwezig is in het vocht van de blaasjes.

Seks en Herpes

Geslachtsgemeenschap geldt als grootste veroorzaker van genitale Herpes. Iemand met HSV-2 besmet de sekspartner dan rond de geslachtsdelen. Daarentegen wordt orale Herpes vooral opgelopen door het ogenschijnlijk onschuldig zoenen van een besmet persoon. Bijvoorbeeld iemand die een zweertje in de mond heeft. Maar naast deze vormen kan het HSV virus ook worden overgedragen op manieren die niet voor de hand liggen. Zo bestaat er een kans om tijdens het contactsporten besmet te raken. Herpes wordt overgedragen van huid op huid.

Besmetting Herpes

Het merendeel van de besmettingen vindt via de huid plaats. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het klinkt als een mythe, maar gedeelde gebruiksvoorwerpen kunnen wel degelijk Herpes overdragen. Het virus heeft dan net genoeg tijd om de sprong te maken van een besmette persoon, via het voorwerp, naar iemand die nog geen Herpes heeft. Dit geldt overigens niet alleen voor Herpes, maar ook voor andere aandoeningen, zoals Pfeiffer, een verkoudheid of de griep.Maar de kans op besmetting is dan kleiner. Besmetting door zoenen of seks komt het meeste voor. Echter, besmetting kan ook plaatsvinden als bijvoorbeeld een drinkglas of rietje door twee personen wordt gedeeld. Het kunnen ook andere objecten zijn zoals een gebruikte lippenstift die in de winkel wordt uitgeprobeerd. Vaak gebeurt het zonder dat je het door hebt. Toch moet worden opgemerkt dat de kans niet groot is, aangezien Herpes buiten het lichaam maar een korte levensduur kent.

Maar goed, een ongelukje zit in een klein hoekje.