Herpes. Wat is het precies?

Herpes

Bij Openlab krijgen we geregeld vragen over Herpes. Deze SOA is veelvoorkomend maar relatief ongevaarlijk. Toch kan ie aardig wat irritaties opleveren. Herpes zie je vaak aan bultjes en daarom wordt er niet geregeld op getest. De observatie is voldoende. Herpes kan klachten veroorzaken maar dit hoeft niet. Met medicatie zijn die klachten te onderdrukken. Herpes is niet te genezen, het virus blijft voor altijd in je lichaam. Tijd om eens wat dieper op Herpes in te gaan.

Herpes Virus

Tussen de 50 en 70 procent van de bevolking is drager van Herpes. Grote kans dus dat je al rondloopt met dit virus. Vaak wordt men al besmet tijdens de kinderjaren. Meestal door een ‘onschuldige’ zoen van iemand die al drager is van het virus. Herpes wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus, oftewel HSV. Het is één van de meest voorkomende virussen in Nederland. Meer dan de helft van de bevolking is dus al besmet met dit virus dat levenslang, meestal in slapende vorm, in het lichaam aanwezig blijft. Veel mensen hebben er bijna nooit last van, omdat het virus veelal in een passieve vorm aanwezig is. Anderen hebben er maandelijks last van. Dat wil overigens niet zeggen dat er niks aan gedaan kan worden. Vermeerdering van het virus kan worden bestreden en ziekteverschijnselen kunnen worden behandeld. Normaliter verdwijnen de ziekteverschijnselen na een week vanzelf en is het niet noodzakelijk om te worden behandeld.

Vormen van Herpes

Maar wat is Herpes precies? Er bestaan twee soorten HSV: type 1 en type 2. HSV-1 is meestal de veroorzaker van orale Herpes en HSV-2 van genitale Herpes. Maar beide virussen kunnen ook beide vormen van Herpes veroorzaken. Door orale seks kan iemand met type 1 de sekspartner besmetten met Genitale Herpes en vice versa. Orale Herpes uit zich door infecties zie zichtbaar zijn in de mond, op het gezicht of rond de lippen. Meest voorkomend zijn de koortslippen. De genitale Herpes komt voor rond de geslachtsorganen en uit zich door blaasjes en zweertjes rond de geslachtsdelen.

Dit kan jeuk veroorzaken of bijvoorbeeld een brandend gevoel tijdens het plassen. Beide typen van het herpesvirus zorgen voor aantasting van de huid en de slijmvliezen. Besmetting vindt plaats wanneer het virus actief is en er direct contact is tussen de huid van iemand met Herpes en iemand zonder Herpes. Bijvoorbeeld via zichtbare herpesblaasjes, maar ook in een stadium er vlak voor en er vlak na. In principe is de kans op besmetting bij de aanwezigheid van blaasjes en zweertjes groter, omdat het virus vooral aanwezig is in het vocht van de blaasjes.

Seks en Herpes

Geslachtsgemeenschap geldt als grootste veroorzaker van genitale Herpes. Iemand met HSV-2 besmet de sekspartner dan rond de geslachtsdelen. Daarentegen wordt orale Herpes vooral opgelopen door het ogenschijnlijk onschuldig zoenen van een besmet persoon. Bijvoorbeeld iemand die een zweertje in de mond heeft. Maar naast deze vormen kan het HSV virus ook worden overgedragen op manieren die niet voor de hand liggen. Zo bestaat er een kans om tijdens het contactsporten besmet te raken. Herpes wordt overgedragen van huid op huid.

Besmetting Herpes

Het merendeel van de besmettingen vindt via de huid plaats. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het klinkt als een mythe, maar gedeelde gebruiksvoorwerpen kunnen wel degelijk Herpes overdragen. Het virus heeft dan net genoeg tijd om de sprong te maken van een besmette persoon, via het voorwerp, naar iemand die nog geen Herpes heeft. Dit geldt overigens niet alleen voor Herpes, maar ook voor andere aandoeningen, zoals Pfeiffer, een verkoudheid of de griep.Maar de kans op besmetting is dan kleiner. Besmetting door zoenen of seks komt het meeste voor. Echter, besmetting kan ook plaatsvinden als bijvoorbeeld een drinkglas of rietje door twee personen wordt gedeeld. Het kunnen ook andere objecten zijn zoals een gebruikte lippenstift die in de winkel wordt uitgeprobeerd. Vaak gebeurt het zonder dat je het door hebt. Toch moet worden opgemerkt dat de kans niet groot is, aangezien Herpes buiten het lichaam maar een korte levensduur kent.

Maar goed, een ongelukje zit in een klein hoekje.

Hoe snel krijg je de uitslag van een SOA test?

Hoe snel krijg je de uitslag van een SOA test?

Snelheid  uitslag SOA-test hangt af van methode

Het verschilt per methode hoe snel je de uitslag van een SOA-test krijgt. Je kunt je op vier manieren laten testen: via de huisarts, bij de GGD, met een thuistest met laboratoriumonderzoek, of een thuistest zonder lab. In dit artikel wordt per manier uitgelegd hoe lang het ongeveer duurt voordat je uitslag krijgt.

SOA-test via de GGD

Het verschilt per regio of je je bij de GGD kunt laten testen op een SOA. Zo verwijst GGD West Brabant je bijvoorbeeld naar de huisarts als je ouder bent dan 25. Neem dus eerst contact op met de GGD in jouw regio, of kijk op hun website. Als het mogelijk is om je daar te laten testen, maak je een afspraak. Ze zullen dan vragen wat je klachten zijn en een paar algemene vragen over je seksleven stellen. Daarna kun je urine of een uitstrijkje inleveren. Na 1 a 2 weken krijg je per telefoon, sms of e-mail de uitslag. Vervolgens kunnen ze bij de GGD ook de medicijnen voorschrijven bij een positieve uitslag. De GGD maakt gebruikt van laboratoria om lichaamsmateriaal te analyseren. De analyse voeren ze dus niet zelf uit.

Voor een mogelijke SOA naar de huisarts

Als je je op SOA’s wilt testen, kun je een afspraak met de huisarts maken. Vaak kan dat binnen een paar dagen. Ook bij de dokter zal je een aantal vragen moeten beantwoorden over je seksleven en over de partners waarmee je hebt geslapen. Vervolgens zul je urine of een uitstrijkje moeten inleveren. Na ongeveer een week krijg je de uitslag. Wanneer je positief test, zal de huisarts je een recept voorschrijven om van de geslachtsziekte af te komen. In sommige gevallen zal de assistent je helpen. Zeker als er geen speciale vragen hebt. Ook de huisarts analyseert niet zelf. Dit doet het dienstdoende laboratorium.

SOA-thuistest met lab

Wanneer je de SOA-thuistest online bestelt, heb je hem vaak al de volgende dag in huis. Vervolgens plas je in een buisje (man) of maak je een uitstrijkje van vagina (vrouw) of anus (man of vrouw). Daarna stuur je het op naar het laboratorium in de meegeleverde retourbox (bij Openlab) of envelop. Een paar dagen later kun je anoniem met een code de uitslag op internet zien. Deze uitslag is net zo betrouwbaar als via huisarts of GGD. Als je een SOA blijkt te hebben, weet je zeker dat je niet voor niets naar de huisarts gaat. Je kunt de uitslag meenemen en je krijgt meteen het goede medicijn voorgeschreven om te genezen. Bij Openlab gaan we uit van een uitslag binnen 48 uur. Let wel, dit geldt voor werkdagen.

SOA-thuistest zonder lab

De thuistesten zonder lab zijn het snelst. Je koopt de test in een winkel of bestelt deze via internet. Eenmaal in huis maak je een uitstrijkje (vrouw) of stop je een wattenstaafje in je plasbuis (man). Na het toevoegen van een bepaalde vloeistof bij de sample, krijg je meteen uitslag. Maar…De uitslag van een dergelijk test is niet betrouwbaar! Voor een goed resultaat is onderzoek in een laboratorium noodzakelijk. Het is goed mogelijk dat je toch een SOA hebt, terwijl de thuistest zonder lab zegt van niet. Gebruik dit soort tests dus nooit! Ze geven je een gevoel van schijnzekerheid.

Conclusie: wat is het snelst?

De thuistest zonder laboratorium is het snelst, maar ook onbetrouwbaar. Daarna is de thuistest met laboratorium het onderzoek het snelst, en deze uitslag is even betrouwbaar als die van huisarts of GGD. Daarna is de huisarts het snelst en tot slot de GGD. Voordeel van de laatste twee is dat je daarna meteen medicijnen krijgt als je een SOA hebt. Het nadeel is dat je met huisarts of GGD moet praten over je seksleven, wat schaamtegevoelens kan oproepen. Je kunt het beste de SOA-test kiezen waar je jezelf het prettigst bij voelt. Let er wel op dat de analyse in een lab plaats vindt. De test moet immers betrouwbaar zijn!

Deze symptomen kunnen bij mannen op een SOA wijzen

Deze symptomen kunnen bij mannen op een SOA wijzen

Hoewel sommige SOA’s hele specifieke klachten geven, zijn er ook een aantal geslachtsziekten die helemaal géén of vage symptomen kennen. We geven een overzicht van diverse symptomen die bij mannen op een SOA kunnen wijzen.

Sluimerende SOA’s

Een branderig gevoel bij het plassen of vervelende blaasjes in je mond? Met veel symptomen is het lastig voor jezelf zeker te stellen of je met een SOA rondloopt of je weerstand bijvoorbeeld gewoon niet helemaal ‘on point’ is. Daarbij komt ook nog eens dat er ook bij mannen sprake kan zijn van een SOA zonder dat de drager er erg in heeft. Denk bijvoorbeeld aan vage klachten die in eerste instantie misschien niet direct alarmerend zijn, maar desalniettemin op een SOA kunnen duiden.

Herkenbare klachten na onveilige seks

In Nederland zijn er zo’n tien SOA’s te onderscheiden, waarvan de meest voorkomende Chlamydia is. En terwijl sommige geslachtsziekten vanzelf over lijken te gaan, is vaak niets minder waar. In veel gevallen sluimeren ze ondertussen in je lichaam verder en kunnen ze in een later stadium namelijk wél extreme klachten geven. En uiteindelijk kan dat zelfs ontaarden in bijvoorbeeld een infectie van je prostaat of een zaadbalontsteking.

Heb jij (recentelijk) seks zonder condoom gehad? Dan moet je alert zijn op deze symptomen:

  • Afscheiding uit de penis
  • Een branderig gevoel bij het plassen of tijdens de seks
  • Gezwollen klieren in de liezen
  • Blaasjes, zweertjes of wratjes in, op of rondom de penis, anus of mond
  • Pijn in één van beide ballen of in de onderbuik
  • Jeuk aan de penis of anus

Afhankelijk van de SOA waarmee je besmet bent, kunnen zojuist genoemde klachten enkele dagen of weken na onveilig seksueel contact optreden. Houdt daarbij in je achterhoofd dat diverse aandoeningen in verschillende stadia andere klachten kunnen geven. Dat maakt dat het niet altijd eenvoudig is om vast te stellen of je met een SOA te maken hebt. Bij twijfel is het daarom áltijd verstandig jezelf te laten testen op de twee meest voorkomende SOA’S Chlamydia en Gonorroe.

Hoe krijg je Gonorroe?

Hoe krijg je Gonorroe?

Samen met Chlamydia staat Gonorroe al jaren steevast in de top van meest voorkomende SOA’s. Hoewel de SOA veel minder vaak voorkomt dan Chlamydia wordt ie jaarlijks toch zo’n 6.000 keer geconstateerd door huisartsen en GGD’s. Ook bij Openlab vinden we geregeld Gonorroe, vaak in combinatie met Chlamydia. Hoogste tijd om eens te kijken hoe je Gonorroe oploopt en wat de vervolgstappen zijn.

Gonorroe

Ook vaak aangeduid als druiper. En niet zonder reden. Gonorroe zorgt voor afscheiding uit de penis of vagina, en overigens ook uit de anus als de Gonorroe zich daar bevindt. De pus is vaak geel-groen en kan onfris ruiken. Mannen voelen vaak iets van Gonorroe maar lang niet altijd. Vrouwen merken er vaak niets van. Gonorroe wordt het meest gevonden bij homomannen. De SOA wordt veroorzaakt door een bacterie; de Gonokokken bacterie. Net als bij Chlamydia nestelen de bacteriën zich in de slijmvliezen.

Kans

Over de kans op besmetting lijkt meer onderzoek gedaan te moeten worden. Maar de besmettingskans kan oplopen tot 50 procent. Dit houdt in dat als jij onveilige seks hebt met iemand die al Gonorroe heeft de kans 50 procent is dat jij ook Gonorroe krijgt. Daarmee is Gonorroe dus erg besmettelijk. De kans lijkt groter te zijn dat een man Gonorroe overdraagt naar een vrouw dan andersom.

Hoe loop je gonorroe op?

Net als alle andere SOA’s kan je Gonorroe oplopen door onveilige seks te hebben met iemand die al Gonorroe heeft. Onveilige seks houdt vaginale, anale en orale seks in. Bij vrouwen wordt de SOA minder gevonden dan bij mannen en zoals gezegd wordt Gonorroe het meest vastgesteld bij homomannen. Daar zit de infectie dan vaak ook anaal. Een anale test is noodzakelijk om die infectie op te sporen en te behandelen.

Testen

Testen op Gonorroe is eenvoudig. De analyse wordt uitgevoerd op basis van urine, vaginale en/of anale swab. Ook kan de keel ‘geswabd’ worden. De test detecteert de Gonokokken bacterie. Wordt deze bacterie gevonden? Dan test je positief en dien je behandeld te worden. De test is gelukkig zeer betaalbaar en wordt vaak in combinatie met Chlamydia aangeboden.

Je dient alle lichaamslocaties te testen waar je mogelijk risico loopt. Dit houdt genitaal in maar vaak ook anaal. Een homoman dient altijd ook anaal te testen. Alleen een genitale test kan ervoor zorgen dat een anale infectie gemist wordt. Test je genitaal negatief en anaal niet, dan wordt er wellicht ten onrechte negatief getest. Alle locaties moeten getest worden! Omdat Gonorroe, net als Chlamydia overigens, vaak geen klachten geeft, is testen de enige manier om zekerheid te krijgen. Meer dan 5 (onveilige) sekspartners per jaar? Test je dan zeker eens per jaar.

Behandeling

Gonorroe is in Nederland goed te behandelen, gelukkig maar. Dit is namelijk niet overal zo. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica. Steeds vaker blijken de Gonorroe bacteriën resistent te zijn geworden. Dit komt onder andere door overmatig antibioticagebruik. In Nederland gebruiken we relatief weinig antibiotica waardoor resistentie (nog) geen heel groot probleem is. De antibiotica kan geslikt worden maar wordt ook steeds vaker als injectie toegediend. Onbehandeld kan Gonorroe voor ontstekingen zorgen, denk aan ontstekingen aan de ballen, prostaat of eileiders. Bovendien geef je de SOA natuurlijk ook weer door als je je niet laat behandelen.

Na behandeling is de Gonorroe-infectie weg. Je bent dan genezen. Weliswaar kun je Gonorroe daarna gewoon weer oplopen. Er treedt geen immuniteit op. De antibiotica wordt voorgeschreven door huisarts of GGD en kan je vaak zelf ophalen bij de apotheek.