Hoe krijg je Gonorroe?

Hoe krijg je Gonorroe?

Samen met Chlamydia staat Gonorroe al jaren steevast in de top van meest voorkomende SOA’s. Hoewel de SOA veel minder vaak voorkomt dan Chlamydia wordt ie jaarlijks toch zo’n 6.000 keer geconstateerd door huisartsen en GGD’s. Ook bij Openlab vinden we geregeld Gonorroe, vaak in combinatie met Chlamydia. Hoogste tijd om eens te kijken hoe je Gonorroe oploopt en wat de vervolgstappen zijn.

Gonorroe

Ook vaak aangeduid als druiper. En niet zonder reden. Gonorroe zorgt voor afscheiding uit de penis of vagina, en overigens ook uit de anus als de Gonorroe zich daar bevindt. De pus is vaak geel-groen en kan onfris ruiken. Mannen voelen vaak iets van Gonorroe maar lang niet altijd. Vrouwen merken er vaak niets van. Gonorroe wordt het meest gevonden bij homomannen. De SOA wordt veroorzaakt door een bacterie; de Gonokokken bacterie. Net als bij Chlamydia nestelen de bacteriën zich in de slijmvliezen.

Kans

Over de kans op besmetting lijkt meer onderzoek gedaan te moeten worden. Maar de besmettingskans kan oplopen tot 50 procent. Dit houdt in dat als jij onveilige seks hebt met iemand die al Gonorroe heeft de kans 50 procent is dat jij ook Gonorroe krijgt. Daarmee is Gonorroe dus erg besmettelijk. De kans lijkt groter te zijn dat een man Gonorroe overdraagt naar een vrouw dan andersom.

Hoe loop je gonorroe op?

Net als alle andere SOA’s kan je Gonorroe oplopen door onveilige seks te hebben met iemand die al Gonorroe heeft. Onveilige seks houdt vaginale, anale en orale seks in. Bij vrouwen wordt de SOA minder gevonden dan bij mannen en zoals gezegd wordt Gonorroe het meest vastgesteld bij homomannen. Daar zit de infectie dan vaak ook anaal. Een anale test is noodzakelijk om die infectie op te sporen en te behandelen.

Testen

Testen op Gonorroe is eenvoudig. De analyse wordt uitgevoerd op basis van urine, vaginale en/of anale swab. Ook kan de keel ‘geswabd’ worden. De test detecteert de Gonokokken bacterie. Wordt deze bacterie gevonden? Dan test je positief en dien je behandeld te worden. De test is gelukkig zeer betaalbaar en wordt vaak in combinatie met Chlamydia aangeboden.

Je dient alle lichaamslocaties te testen waar je mogelijk risico loopt. Dit houdt genitaal in maar vaak ook anaal. Een homoman dient altijd ook anaal te testen. Alleen een genitale test kan ervoor zorgen dat een anale infectie gemist wordt. Test je genitaal negatief en anaal niet, dan wordt er wellicht ten onrechte negatief getest. Alle locaties moeten getest worden! Omdat Gonorroe, net als Chlamydia overigens, vaak geen klachten geeft, is testen de enige manier om zekerheid te krijgen. Meer dan 5 (onveilige) sekspartners per jaar? Test je dan zeker eens per jaar.

Behandeling

Gonorroe is in Nederland goed te behandelen, gelukkig maar. Dit is namelijk niet overal zo. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica. Steeds vaker blijken de Gonorroe bacteriën resistent te zijn geworden. Dit komt onder andere door overmatig antibioticagebruik. In Nederland gebruiken we relatief weinig antibiotica waardoor resistentie (nog) geen heel groot probleem is. De antibiotica kan geslikt worden maar wordt ook steeds vaker als injectie toegediend. Onbehandeld kan Gonorroe voor ontstekingen zorgen, denk aan ontstekingen aan de ballen, prostaat of eileiders. Bovendien geef je de SOA natuurlijk ook weer door als je je niet laat behandelen.

Na behandeling is de Gonorroe-infectie weg. Je bent dan genezen. Weliswaar kun je Gonorroe daarna gewoon weer oplopen. Er treedt geen immuniteit op. De antibiotica wordt voorgeschreven door huisarts of GGD en kan je vaak zelf ophalen bij de apotheek.

The following two tabs change content below.
Author Image

Vera

Werkt als supportmedewerker bij Openlab. Weet alles over de zenuwen die gepaard gaan met het doen van een SOA-test en vooral de weg er naartoe. En steeds vaker schrijft Vera over die zaken die haar hier bezig houden. Soms bundelt ze vragen van gebruikers tot een blog.
Author Image

Laatste berichten van Vera (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *