Hoe snel krijg je de uitslag van een SOA test?

Hoe snel krijg je de uitslag van een SOA test?

Snelheid  uitslag SOA-test hangt af van methode

Het verschilt per methode hoe snel je de uitslag van een SOA-test krijgt. Je kunt je op vier manieren laten testen: via de huisarts, bij de GGD, met een thuistest met laboratoriumonderzoek, of een thuistest zonder lab. In dit artikel wordt per manier uitgelegd hoe lang het ongeveer duurt voordat je uitslag krijgt.

SOA-test via de GGD

Het verschilt per regio of je je bij de GGD kunt laten testen op een SOA. Zo verwijst GGD West Brabant je bijvoorbeeld naar de huisarts als je ouder bent dan 25. Neem dus eerst contact op met de GGD in jouw regio, of kijk op hun website. Als het mogelijk is om je daar te laten testen, maak je een afspraak. Ze zullen dan vragen wat je klachten zijn en een paar algemene vragen over je seksleven stellen. Daarna kun je urine of een uitstrijkje inleveren. Na 1 a 2 weken krijg je per telefoon, sms of e-mail de uitslag. Vervolgens kunnen ze bij de GGD ook de medicijnen voorschrijven bij een positieve uitslag. De GGD maakt gebruikt van laboratoria om lichaamsmateriaal te analyseren. De analyse voeren ze dus niet zelf uit.

Voor een mogelijke SOA naar de huisarts

Als je je op SOA’s wilt testen, kun je een afspraak met de huisarts maken. Vaak kan dat binnen een paar dagen. Ook bij de dokter zal je een aantal vragen moeten beantwoorden over je seksleven en over de partners waarmee je hebt geslapen. Vervolgens zul je urine of een uitstrijkje moeten inleveren. Na ongeveer een week krijg je de uitslag. Wanneer je positief test, zal de huisarts je een recept voorschrijven om van de geslachtsziekte af te komen. In sommige gevallen zal de assistent je helpen. Zeker als er geen speciale vragen hebt. Ook de huisarts analyseert niet zelf. Dit doet het dienstdoende laboratorium.

SOA-thuistest met lab

Wanneer je de SOA-thuistest online bestelt, heb je hem vaak al de volgende dag in huis. Vervolgens plas je in een buisje (man) of maak je een uitstrijkje van vagina (vrouw) of anus (man of vrouw). Daarna stuur je het op naar het laboratorium in de meegeleverde retourbox (bij Openlab) of envelop. Een paar dagen later kun je anoniem met een code de uitslag op internet zien. Deze uitslag is net zo betrouwbaar als via huisarts of GGD. Als je een SOA blijkt te hebben, weet je zeker dat je niet voor niets naar de huisarts gaat. Je kunt de uitslag meenemen en je krijgt meteen het goede medicijn voorgeschreven om te genezen. Bij Openlab gaan we uit van een uitslag binnen 48 uur. Let wel, dit geldt voor werkdagen.

SOA-thuistest zonder lab

De thuistesten zonder lab zijn het snelst. Je koopt de test in een winkel of bestelt deze via internet. Eenmaal in huis maak je een uitstrijkje (vrouw) of stop je een wattenstaafje in je plasbuis (man). Na het toevoegen van een bepaalde vloeistof bij de sample, krijg je meteen uitslag. Maar…De uitslag van een dergelijk test is niet betrouwbaar! Voor een goed resultaat is onderzoek in een laboratorium noodzakelijk. Het is goed mogelijk dat je toch een SOA hebt, terwijl de thuistest zonder lab zegt van niet. Gebruik dit soort tests dus nooit! Ze geven je een gevoel van schijnzekerheid.

Conclusie: wat is het snelst?

De thuistest zonder laboratorium is het snelst, maar ook onbetrouwbaar. Daarna is de thuistest met laboratorium het onderzoek het snelst, en deze uitslag is even betrouwbaar als die van huisarts of GGD. Daarna is de huisarts het snelst en tot slot de GGD. Voordeel van de laatste twee is dat je daarna meteen medicijnen krijgt als je een SOA hebt. Het nadeel is dat je met huisarts of GGD moet praten over je seksleven, wat schaamtegevoelens kan oproepen. Je kunt het beste de SOA-test kiezen waar je jezelf het prettigst bij voelt. Let er wel op dat de analyse in een lab plaats vindt. De test moet immers betrouwbaar zijn!

The following two tabs change content below.
Author Image

Redactie Openlab.nl

Met Openlab test je jezelf. Bijvoorbeeld op SOA's. Onze tests zijn uiterst betrouwbaar en bovendien test je jezelf 100% anoniem. Waar en wanneer jij wilt. Blijf op de hoogte door ons te liken/volgen op Facebook en Twitter. Test jezelf.
Author Image

Laatste berichten van Redactie Openlab.nl (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *