Deze symptomen kunnen bij mannen op een SOA wijzen

Deze symptomen kunnen bij mannen op een SOA wijzen

Hoewel sommige SOA’s hele specifieke klachten geven, zijn er ook een aantal geslachtsziekten die helemaal géén of vage symptomen kennen. We geven een overzicht van diverse symptomen die bij mannen op een SOA kunnen wijzen.

Sluimerende SOA’s

Een branderig gevoel bij het plassen of vervelende blaasjes in je mond? Met veel symptomen is het lastig voor jezelf zeker te stellen of je met een SOA rondloopt of je weerstand bijvoorbeeld gewoon niet helemaal ‘on point’ is. Daarbij komt ook nog eens dat er ook bij mannen sprake kan zijn van een SOA zonder dat de drager er erg in heeft. Denk bijvoorbeeld aan vage klachten die in eerste instantie misschien niet direct alarmerend zijn, maar desalniettemin op een SOA kunnen duiden.

Herkenbare klachten na onveilige seks

In Nederland zijn er zo’n tien SOA’s te onderscheiden, waarvan de meest voorkomende Chlamydia is. En terwijl sommige geslachtsziekten vanzelf over lijken te gaan, is vaak niets minder waar. In veel gevallen sluimeren ze ondertussen in je lichaam verder en kunnen ze in een later stadium namelijk wél extreme klachten geven. En uiteindelijk kan dat zelfs ontaarden in bijvoorbeeld een infectie van je prostaat of een zaadbalontsteking.

Heb jij (recentelijk) seks zonder condoom gehad? Dan moet je alert zijn op deze symptomen:

  • Afscheiding uit de penis
  • Een branderig gevoel bij het plassen of tijdens de seks
  • Gezwollen klieren in de liezen
  • Blaasjes, zweertjes of wratjes in, op of rondom de penis, anus of mond
  • Pijn in één van beide ballen of in de onderbuik
  • Jeuk aan de penis of anus

Afhankelijk van de SOA waarmee je besmet bent, kunnen zojuist genoemde klachten enkele dagen of weken na onveilig seksueel contact optreden. Houdt daarbij in je achterhoofd dat diverse aandoeningen in verschillende stadia andere klachten kunnen geven. Dat maakt dat het niet altijd eenvoudig is om vast te stellen of je met een SOA te maken hebt. Bij twijfel is het daarom áltijd verstandig jezelf te laten testen op de twee meest voorkomende SOA’S Chlamydia en Gonorroe.

The following two tabs change content below.
Author Image

Redactie Openlab.nl

Met Openlab test je jezelf. Bijvoorbeeld op SOA's. Onze tests zijn uiterst betrouwbaar en bovendien test je jezelf 100% anoniem. Waar en wanneer jij wilt. Blijf op de hoogte door ons te liken/volgen op Facebook en Twitter. Test jezelf.
Author Image

Laatste berichten van Redactie Openlab.nl (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *