Vrouw wantrouwt bedpartner vaker dan man

Vrouw wantrouwt bedpartner vaker dan man

Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft zijn of haar bedpartner op zijn woord als deze zegt geen Soa te hebben. Vrouwen geloven dit echter veel minder vaak dan mannen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de kennis en behandeling van Soa’s onder meer dan 1000 Nederlanders door testalize.me, de aanbieder van tests met labanalyse. Uit het onderzoek kwam ook naar voor dat klachten na onveilige seks de belangrijkste trigger zijn voor mensen om zich te laten testen.

In het onderzoek werden aan Nederlanders vragen gesteld over Soa’s en de behandeling ervan. Opvallend is dat 60 procent van de mannen zijn bedpartner op haar woord gelooft als de partner zegt geen soa te hebben, terwijl dit bij minder dan de helft van de vrouwen het geval is. Een derde van de vrouwen wil bewijs zien als haar bedpartner claimt geen Soa te hebben. Bij mannen is dit in minder dan twintig procent het geval. Ook bij jongeren zijn vergelijkbare cijfers te zien. Hubert Mooren, directeur bij testalize.me: “Het is goed om wantrouwen te hebben. Sommige Soa’s geven immers helemaal geen klachten. Daar verkijken mensen zich vaak op.”

Klachten

Het onderzoek laat verder zien dat onveilige seks an sich niet doorslaggevend is om een Soa test te doen. Bijna 60 procent van de Nederlanders laat zich namelijk pas testen als er klachten worden ervaren. Slechts een vijfde van de ondervraagden onderneemt direct actie na het hebben van onveilige seks. “Het is schrikbarend dat zo’n klein percentage zich laat testen op een Soa na onveilige seks. Soa’s kunnen blijvende schade aanrichten als je er lang mee rond loopt. Onvruchtbaarheid is hier een goed voorbeeld van, daarom het is uitermate belangrijk dat je regelmatig getest wordt”, aldus Mooren.

Prijs Soa test

Het onderzoek laat ook zien dat het slecht gesteld is met de kennis van Nederlanders over Soa testen. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat de kosten van een Soa test onder de 100 euro liggen. Maar vijf procent van de bevolking weet dat een reguliere Soa test tussen de 100 en 200 euro kost. “Mensen onderschatten de kosten van het laten uitvoeren van een Soa test bij de huisarts. Gelukkig zijn goedkopere en betrouwbare alternatieven beschikbaar.”

Over testalize.me

Met testalize.me kan je jezelf laten testen op een scala aan aandoeningen. Zo spoor je met onze tests onder andere Soa’s op. De tests werken met zelfafname. Je neemt zelf urine, een swab of bloed af en je codeert deze met je eigen unieke code. Stuur alles op en wij analyseren het in ons lab. Niet meer het gedoe en de schaamte van testen bij de huisarts of de GGD, maar vanaf nu anoniem via testalize.me.