Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen van gebruikers. Lees bij vragen altijd eerst deze pagina door. Vaak staat het antwoord op jouw vraag er namelijk al tussen.

FAQ

Met een laboratoriumtest (“labtest”) bedoelen wij een test waarbij een laboratorium de analyse uitvoert. In geval van de labtest van Openlab betekent dit dat jouw urine, swab of bloed door jezelf afgenomen wordt en in ons laboratorium wordt geanalyseerd. Een laboratoriumtest kenmerkt zich door een zeer hoge betrouwbaarheid, namelijk dezelfde betrouwbaarheid als de test bij de huisarts of GGD.

Het verschil tussen een labtest en een thuistest zit in de betrouwbaarheid en de tijd die het kost om de uitslag te genereren. Een laboratoriumtest is veel betrouwbaarder dan een thuistest. Niet voor niets werken ziekenhuizen, GGD’s en huisartsen met laboratoria samen om tot zo betrouwbaar mogelijke uitslagen te komen. In tegenstelling tot de thuistest, waar de uitslag vrijwel direct bekend is, krijg je bij een labtest niet direct uitslag. Lichaamsmateriaal moet eerst geanalyseerd worden en pas dan volgt de uitslag. Bij Openlab duurt dit maximaal 48 uur.

Je kunt kiezen voor verschillende betaalmethoden. Als je kiest voor iDeal komt er “Openlab” op je bankafschrift te staan. Dit is wettelijk verplicht, je koopt immers bij Openlab. Wil je geen “Openlab” op je bankafschrift terugzien? Kies dan voor Achteraf Betalen via Billink. Niet alleen heb je hier geen reader van een bank voor nodig om te betalen, je betaalt later zelf aan Billink en dus niet aan ons. Op je bankafschrift staat dan “Billink” en geen “Openlab”.

Openlab levert zelf geen nazorg, maar wel via partners. Wij verwijzen gebruikers met een positieve uitslag voor een SOA-test door naar OneDayClinic of de huisarts. Opvolging van de uitslag is de verantwoordelijk van de gebruiker. Wanneer je positief getest bent, krijg je van ons een rapport met analysedetails. Dit rapport kan meegenomen worden naar de behandeling. Zo voorkom je nogmaals getest te worden.

Een huisarts stuurt lichaamsmateriaal op naar een streeklaboratorium. Hierbij gelden de NZa-tarieven. Deze tarieven bepaalt de huisarts overigens niet zelf maar worden jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. Laboratoria rekenen deze tarieven door aan verzekeraars en in het geval van een SOA-test gaan deze kosten van jouw eigen risico af. Omdat een huisarts relatief weinig tests laat uitvoeren, zijn prijzen niet concurrerend.
Openlab doet het anders. Wij onderhandelen met laboratoria en zorgen voor aantallen. Daarom kunnen wij een lagere prijs hanteren. Bovendien zetten wij IT in om uitslagen snel door te kunnen communiceren en vraag je zelf je uitslag op. Hierdoor kunnen wij goedkoper te werk gaan dan een huisarts.

Wanneer je geen symptomen hebt, kan je wel degelijk een SOA hebben. Sommige SOA-infecties verlopen asymptomatisch. Dit houdt simpelweg in dat je niets hoeft te merken van het feit dat je een SOA hebt. Naar schatting verloopt een SOA-besmetting bij 50 procent van de gevallen asymptomatisch. De oplossing is eigenlijk simpel: test jezelf. Schaf een test aan om zeker te weten hoe je ervoor staat.

De uitslag van je laboratoriumtest communiceren we door als positief of negatief. Een positieve uitslag betekent dus dat je (één van) de geteste aandoening(en) hebt. Je kunt in het rapport precies zien op welke aandoening je positief bent getest. Een negatieve uitslag betekent dat je de aandoening niet hebt. Klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Je bent bij Openlab echt anoniem. Omdat wij met unieke codes werken en NAW-gegevens niet gekoppeld zijn aan de testuitslagen, weten we niet wie onze gebruikers zijn. En dit is ook precies de bedoeling. Wij willen iedereen in de gelegenheid stellen zich te laten testen, persoonsgegevens zijn voor ons daarbij niet interessant. Uiteraard moeten wij wel een pakketje naar je verzenden als je via Openlab.nl bestelt. Om ook hier anonimiteit te kunnen garanderen, vernietigen wij na 14 dagen bestelgegevens. Onze database met klanten is dus leeg.

De veiligheid van onze tests drukken we uit in sensitiviteit en specificiteit, vaak ook wel betrouwbaarheid en gevoeligheid genoemd. Onze tests zijn zeer betrouwbaar en gevoelig. Net zo betrouwbaar als huisarts, GGD en ziekenhuis. We maken namelijk gebruik van dezelfde gevalideerde analyses, uitgevoerd in ISO 15189-geaccrediteerde laboratoria en gecontroleerd door een arts-microbioloog.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel hem via onderstaand formulier.

Velden met * zijn verplicht